
Elektrische bussen zijn niet minder veilig dan ‘gewone’ bussen
Elektrische bussen zijn niet minder veilig dan de ‘reguliere’ bus zoals wij hem kennen. Nieuwsgierig waarom? Lees snel verder.
Vanaf 2 februari moeten vrachtwagenchauffeurs verplicht stoppen bij het passeren van landsgrenzen. Dit omdat ze handmatig in de tachograaf moeten aangeven dat ze een landsgrens passeren. Transport en Logistiek Nederland (TLN) verwacht grote drukte, hogere kosten voor vervoerders en onnodige extra CO2-uitstoot als gevolg van de nieuwe regels.
Een nieuwe Europese wet – het Mobility Package – is de oorzaak van de verwachte problemen. Vanaf 2 februari wordt de tachograaf ook gebruikt om te controleren wanneer een chauffeur in het buitenland rijdt, en daarom moeten chauffeurs voortaan handmatig de landcode invoeren. De chauffeur zal daar zo’n vijf minuten extra tijd mee kwijt zijn.
Omdat verwacht wordt dat veel chauffeurs er een verplichte pauze aan vast zullen plakken, zullen de – nu al weinige – rustplaatsen nog sneller vollopen. Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat dagelijks ongeveer 96.000 vrachtwagens de Nederlandse grens passeren, waarvan alleen al 14.000 bij de A67 in Venlo. Mogelijk zullen de chauffeurs bij volle parkeerplaatsen ook uitwijken naar de vluchtstrook, of in- of uitvoerstrook.
TLN stelt dat, naast de chaos bij de grenzen, de verplichte stop zal leiden tot een grote hoeveelheid extra CO2-uitstoot. De 96.000 vrachtwagens die dagelijks de Nederlandse grens passeren zouden dagelijks zo’n 307.000 kilo extra CO2 uitstoten. Dit is te vergelijken met de jaarlijkse uitstoot van vijftien huishoudens. De extra uitstoot staat natuurlijk haaks op de duurzaamheidsdoelstellingen van de transportsector én van de Europese Unie zelf. Zij streven er namelijk naar om in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten. Naast de enorme impact op het milieu, zal de verplichte stop leiden tot extra kosten voor de vervoerders. Zeker wanneer de chauffeurs veel op het buitenland rijden, kost stilstand veel geld.
Om de verwachte problemen te voorkomen, hoopt TLN dat de bepaling veranderd wordt, zodat de chauffeurs niet meer meteen bij de grens hoeven te stoppen om de landcode in te voeren, maar dit pas hoeven te doen bij de eerstvolgende geplande stop. Hoe dan ook, de verplichting voor het handmatig invoeren eindigt eind 2025. Dan zullen namelijk alle internationale vrachtwagens voorzien zijn van een nieuwe tachograaf, die aan de hand van gps automatisch het land registreert waarin de chauffeur op dat moment rijdt.
Ben jij klaar om het grote geld te gaan verdienen? Bekijk onze vacatures voor vrachtwagenchauffeurs.
Elektrische bussen zijn niet minder veilig dan de ‘reguliere’ bus zoals wij hem kennen. Nieuwsgierig waarom? Lees snel verder.
In de bussen ziet je steeds vaker de groetjemee-stickers, want we moeten buschauffeurs vaker begroeten. Waarom dit belangrijk is, lees je hier.
De vraag naar vrachtwagenchauffeurs blijft stijgen. Waarom en hoe ermee om te gaan? Dat lees je hier.