Allroad Arbeidsbemiddeling

De route van... Maarten

In ‘De route van…’ lichten we verhalen uit van chauffeurs die vertellen over hun route naar een leuke baan. Sommigen nog bij Allroad, anderen met veel succes overgenomen door de opdrachtgever. Lees je mee?

De route van Maarten

Op zijn 62e trok Maarten de Ridder, tot dan altijd vrachtwagenchauffeur geweest, de stoute schoenen aan en ging de opleiding tot buschauffeur volgen. Zijn werk als vrachtwagenchauffeur combineerde hij 27 jaar lang met werken in de kroeg. Totdat iemand tegen hem zei: “je werkt in de kroeg en je rijdt vrachtwagen; is buschauffeur niks voor jou?”. En zo geschiedde.

 

Maarten heeft in de jaren als vrachtwagenchauffeur nogal wat voor zijn kiezen gehad. Na een ongeluk met een heftruck en zijn ontslag wat daarop volgde, komt Maarten een tijdje thuis te zitten. Hij gaat echter niet bij de pakken neer zitten en gaat kickbokslessen volgen. Het bevalt hem goed, en het kickboksen doet hij nog altijd vier keer in de week met veel plezier.

"Kleine bochtjes, grote bochtjes; 300 keer dat je moet insturen en weer uitsturen."

Aan de slag als buschauffeur

In 2019 solliciteert Maarten bij Allroad, en met succes: hij gaat aan de slag voor Arriva in Breda. Over Breda is overigens geen twijfel mogelijk. Als geboren en getogen Bredanaar vertelt hij trots: “er is maar één stad, en dat is Breda. De parel van het zuiden. Een andere stad is absoluut geen optie.”. Het liefst werkt hij diensten van vijf à zes uur per dag, zodat er nog genoeg tijd overblijft voor het kickboksen.

Zijn favoriete route is naar eigen zeggen toch wel Haagse Beemden: “Ik moet 300 bochtjes maken als ik de wijk door moet. Kleine bochtjes, grote bochtjes; 300 keer dat je moet insturen en weer uitsturen. Een uitdaging dus.”. Wat het bus rijden in eigen stad zo leuk maakt, is dat je wel eens bekenden tegenkomt, die dan verontwaardigd roepen “Hé, wat doede gij op de bus?”. Maarten kaatst de bal dan meteen terug: “Ja, wat doede gij in mijn bus?”.

"Als het kan, blijf ik tot mijn 70e rondjes rijden."

Dankbaarheid

Wat het werk volgens Maarten zo mooi maakt, is de dankbaarheid van de mensen. Hij noemt Corona als voorbeeld. Met name de ouderen, die waren blij en dankbaar dat ze toch met de bus konden om hun boodschappen te doen. Tegenwoordig kun je natuurlijk overal boodschappen bestellen, maar ze willen ook graag de deur uit. “En dan ben je blij dat je rijdt, met één mevrouw door de hele Haagse Beemden, een rit van bijna een uur”, vertelt hij. Wanneer hij gevraagd wordt naar de minder leuke kanten van het werk, antwoordt Maarten steevast: “agressie. De agressie in de bus is hoog.”. Gelukkig heeft hij voor zulke momenten een alarmknop binnen handbereik, waarmee hij in direct contact staat met ASL, de centrale.

De toekomst

Als ik Maarten vraag naar zijn toekomstplannen is hij heel stellig: “als het kan blijf ik tot mijn 70e rondjes rijden. Ik ga dan ook op een partybus rijden. Dan heb ik de combinatie tussen bus en kroeg!”. Op de bus, daar zit Maarten in ieder geval wel goed. Hij is blij met de switch die hij heeft gemaakt en hoopt dit werk nog lang te kunnen doen.

Ook aan de slag als buschauffeur?

Wil jij je ook laten omscholen tot buschauffeur? Lees meer over de opleiding tot buschauffeur.

Meer lezen?

Buschauffeur Vincent

De route van Vincent

Vincent hield altijd al van rijden. En welk beroep past daar beter bij dan het beroep van buschauffeur?
Wat hij het allerliefst doet? Dat lees je hier.

Lees verder »

De route van Marco

‘A smile for every mile’, dat zijn de woorden die Marco gebruikt als hij vertelt over zijn werk als vrachtwagenchauffeur | Lees verder.

Lees verder »