Allroad Arbeidsbemiddeling

De route van... Maikel

In ‘De route van…’ lichten we verhalen uit van chauffeurs die vertellen over hun route naar een leuke baan. Sommigen nog bij Allroad, anderen met veel succes overgenomen door de opdrachtgever. Lees je mee?

De route van Maikel

Werken in een winkel of als buschauffeur? Als je het Maikel vraagt, is het antwoord sowieso buschauffeur. Toch werkte hij hiervoor bijna 19 jaar in een verfwinkel. Maar Maikel verlangde naar meer vrijheid, meer flexibiliteit. En dan is het beroep van buschauffeur de perfecte switch. Iedere dag rijdt hij met veel plezier en passie in Tilburg of Den Bosch. En het werk in de verfwinkel? Dat mist Maikel voor geen meter.

Zijn weg naar buschauffeur verliep niet helemaal zonder slag of stoot: hij solliciteerde een jaar eerder al eens bij Arriva voor de opleiding tot buschauffeur, maar werd afgewezen na de psychologische test. “Ik was toen 35 kilo zwaarder en ze vonden me onzeker. Een jaar later kwam ik terug via Allroad en scoorde ik bovengemiddeld. Was ik toch zekerder over mezelf en had ik een andere mindset”, vertelt Maikel. 

"Om de lijnen te leren kennen, ging ik in mijn eigen tijd met de chauffeurs mee."

Zelf de lijnen leren

In Tilburg kent hij alle stad- en streeklijnen uit zijn hoofd, in Den Bosch inmiddels ook alle stadslijnen en de meeste streeklijnen. Hoewel Maikel uit Tilburg komt, en daar de stad ook het beste kent, is hij ook in Den Bosch gaan rijden: “Hoe meer lijnen ik ken, des te beter beschikbaar ik ben”. Om de lijnen te leren, ging Maikel dagenlang – in zijn eigen tijd – mee met chauffeurs om de routes te leren kennen. Toen hij eenmaal zijn D rijbewijs had gehaald en met een mentor op pad ging, werd Maikel na vier dagen al losgelaten en mocht hij alleen rijden. 

"Ik doe iedere dag mijn best om de A score te blijven halen."

Eco-scores

Bij Arriva worden de chauffeurs gestimuleerd om zo ecologisch verantwoord mogelijk te rijden. Dit doen ze aan de hand van eco-scores, waarbij gecheckt wordt hoe je bij een halte wegrijdt, gas geeft, hoe je de bochten neemt, hoe je remt et cetera. “Ik zit meestal op A, terwijl de meeste van mijn collega’s gemiddeld een C scoren. Zuiniger rijden in de avonden is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan overdag”, zegt Maikel. Hoewel het – vooral in de drukte – niet altijd makkelijk is om goed te scoren, doet Maikel wel dagelijks zijn best om die A score te blijven halen. 

Net als Maikel werken als buschauffeur?

Lees hier meer over de opleiding tot buschauffeur.

Meer lezen?

Buschauffeur Vincent

De route van Vincent

Vincent hield altijd al van rijden. En welk beroep past daar beter bij dan het beroep van buschauffeur?
Wat hij het allerliefst doet? Dat lees je hier.

Lees verder »

De route van Marco

‘A smile for every mile’, dat zijn de woorden die Marco gebruikt als hij vertelt over zijn werk als vrachtwagenchauffeur | Lees verder.

Lees verder »

Open dag zaterdag 23 maart | 10:00 – 16:00 uur

Kom naar onze open dag en ontdek de mogelijkheden bij Allroad!

Meld je nu aan voor een proefrit in de bus of vrachtwagen.