Allroad Arbeidsbemiddeling

De route van... Patrick

In ‘De route van…’ lichten we verhalen uit van chauffeurs die vertellen over hun route naar een leuke baan. Sommigen nog bij Allroad, anderen met veel succes overgenomen door de opdrachtgever. Lees je mee?

De route van Patrick

Van dakdekker naar buschauffeur, het is toch een hele overgang. Patrick van Spaendonk (46) kan daar goed over meepraten. 21 jaar werkte hij als dakdekker, maar toen er allerlei lichamelijke kwaaltjes om de hoek kwamen, ging hij verder kijken. En zo kwam het beroep van buschauffeur op zijn pad. Ruim twee jaar geleden begon hij zijn opleidingstraject bij Allroad en slaagde daar met vlag en wimpel voor. Sindsdien heeft hij het goed naar zijn zin bij Arriva Tilburg.

“Via mijn zwager, die al dertig jaar bij Arriva werkt, werd ik getipt om buschauffeur te worden. Ik heb eerst nog een jaar rondgelopen met het idee voor ik daadwerkelijk actie heb ondernomen”, begint Patrick het gesprek. Zijn werkgever moest wel even slikken toen Patrick na 21 jaar trouwe dienst vertelde dat hij iets anders ging doen. “We hebben het gevoel dat Messi vertrekt”, had zijn werkgever gezegd. Maar het vooruitzicht om nog twintig jaar zulk fysiek werk te moeten doen, vond Patrick toch wel pittig. En dus maakt hij de overstap naar buschauffeur. “Ik had het 21 jaar eerder moeten doen! Alleen mentaal is het heel anders. Eerst was het vooral lichamelijk hard werken, nu is het mentaal.”

"In Tilburg weet ik elke putdeksel te liggen."

Aandacht voor de passagiers

Nadat Patrick de opleiding fluitend heeft doorlopen – hij haalde al zijn examens in één keer – mag hij in Tilburg de weg op. Hij gaat met een mentor op pad en heeft binnen acht dagen de lijnen onder de knie. “Het afrijden was in Eindhoven, dat was wel even een dingetje, dan moet je echt naar de borden kijken.” In Tilburg gaat het hem gelukkig beter af: “In Tilburg ken ik de weg, ik woon daar al 48 jaar. Ik weet precies hoe hard ik mag. Waar, hoe en wat. En ik weet elke putdeksel te liggen. Dat is wel lekker rijden: kan ik meer aandacht besteden aan de passagiers, en dat vind ik wel voornaam.” Patrick krijgt ook regelmatig complimenten over zijn rijstijl: “een collega van mijn vrouw zei laatst nog: ‘die rijdt echt relaxed’.”

"Ik heb zelfs wel eens fooi gehad van oude dametjes."

Fooi

Patrick geniet van de praatjes en de ‘dolletjes’ in de bus, zoals hij dat zelf noemt. Er zijn ook passagiers die nooit ‘hoi’ zeggen in de bus, maar er is één groep die hem altijd begroet: “oude dametjes zeggen standaard ‘goedemorgen’. Ik heb zelfs een paar keer fooi gehad van die vrouwtjes. Komen ze helemaal naar voren gelopen in de bus om tien cent te brengen, voor hen een heel groot gebaar. Ik vind dat helemaal geweldig! Dat is zo dankbaar.” Patrick hoopt dit tot aan zijn pensioen te mogen blijven doen; wie weet wordt hij wel de Messi van Arriva.

Ook aan de slag als buschauffeur?

Lijkt het jou ook mooi om buschauffeur te worden? Bekijk onze vacatures.

Meer lezen?

Buschauffeur Vincent

De route van Vincent

Vincent hield altijd al van rijden. En welk beroep past daar beter bij dan het beroep van buschauffeur?
Wat hij het allerliefst doet? Dat lees je hier.

Lees verder »

De route van Marco

‘A smile for every mile’, dat zijn de woorden die Marco gebruikt als hij vertelt over zijn werk als vrachtwagenchauffeur | Lees verder.

Lees verder »

Open dag zaterdag 23 maart | 10:00 – 16:00 uur

Kom naar onze open dag en ontdek de mogelijkheden bij Allroad!

Meld je nu aan voor een proefrit in de bus of vrachtwagen.