Allroad Arbeidsbemiddeling

De route van... Ton

In ‘De route van…’ lichten we verhalen uit van chauffeurs die vertellen over hun route naar een leuke baan. Sommigen nog bij Allroad, anderen met veel succes overgenomen door de opdrachtgever. Lees je mee?

De route van Ton

Door een uit de hand gelopen grap in de vervoerssector terecht gekomen, dat hoor je niet vaak. Toch is dat hoe Ton Dix (65) in aanraking kwam met het beroep van buschauffeur. Toen hij voor zijn werk met een touringcar naar Haarlem ging, zei hij voor de grap tegen de buschauffeur: “rij jij of rij ik?” De rest is geschiedenis: Ton is inmiddels tien jaar werkzaam als buschauffeur, eerst op de touringcar en nu sinds twee jaar bij Breng in Nijmegen.

Rijden als hobby

Ton rijdt naar eigen zeggen al tien jaar af en aan op touringcars, Flixbussen en vrachtwagens: “rijden is gewoon mijn hobby. Ik kom ook net van de motor af, dus ik rijd alles wat los en vast zit.” Toen hij zonder werk kwam te zitten, solliciteerde hij als buschauffeur en heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt.

"Rijden is gewoon mijn hobby, ik rijd alles wat los en vast zit."

Van tankchauffeur via biersommelier naar buschauffeur

Het arbeidsverleden van Ton is in ieder geval zeker niet saai. In zijn studententijd moest hij in militaire dienst, waar hij tankchauffeur werd op de zwaarste tank die het Nederlandse leger bezit, de Centurion. Na zijn tijd in het leger, rolde hij via een bijbaan in de Nijmeegse horeca. Hij kwam te werken in een van de eerste speciaalbiercafés van Nederland, werd in 1983 een van de eerste biersommeliers van Nederland en behaalde in 1987 zijn SVH-Meestertitel.

Naast zijn baan werkte hij veel in de geestelijke gezondheidszorg: zijn zwager is geestelijk gehandicapt en woont gedeeltelijk bij hem in huis. “Toen ben ik toevallig in Zevenaar gerold in een project, dat was een brouwerij en proeflokaal waar mensen met beperkingen en gedragsstoornissen werkten, dus toen heb ik de horeca met zorg gecombineerd. De mooiste baan die ik ooit heb gehad.” Toen het bedrijf ophield te bestaan, koos Ton fulltime voor het werk als buschauffeur.

Buschauffeur Ton
Ton met zijn zwager achter het stuur van een Breng bus

"Ik vind het gewoon heel leuk als ik mensen kan helpen"

Rode draad

De rode draad die voor Ton toch iedere keer weer terugkomt, zijn mensen. Hij noemt zich zelf dan ook geen buschauffeur, maar gastheerchauffeur: “ik vind het gewoon heel leuk als ik mensen kan helpen. Zo had ik laatst een stel; hij was blind, zij zat in een rolstoel. Was de plank voor de rolstoel natuurlijk net in mijn bus defect. Dan los ik dat graag voor die mensen op, daar haal ik echt voldoening uit.” Naast het werken met mensen, kan Ton ook echt genieten van het rijden zelf. “Als je ’s morgens vroeg moet rijden en je rijdt hier de polder in richting Millingen, dan zeg ik altijd: ‘dit is geen werken, dit is vakantie’.” Onlangs kwam Ton vast in dienst bij Breng: “ik ben vorige week 65 geworden. Vroeger ging je dan met pensioen, nu krijg je een baan.”

Ook aan de slag als buschauffeur?

Sta jij ook te popelen om als buschauffeur te gaan werken? Bekijk dan eens onze vacatures en wie weet ga jij binnenkort ook aan de slag als buschauffeur. 

Meer lezen?

Buschauffeur Vincent

De route van Vincent

Vincent hield altijd al van rijden. En welk beroep past daar beter bij dan het beroep van buschauffeur?
Wat hij het allerliefst doet? Dat lees je hier.

Lees verder »

De route van Marco

‘A smile for every mile’, dat zijn de woorden die Marco gebruikt als hij vertelt over zijn werk als vrachtwagenchauffeur | Lees verder.

Lees verder »