De route van... Udo

In ‘De route van…’ lichten we verhalen uit van chauffeurs die vertellen over hun route naar een leuke baan. Sommigen nog bij Allroad, anderen met veel succes overgenomen door de opdrachtgever. Lees je mee?

De route van Udo

Udo (64) heeft jarenlang gewerkt als directeur bij verschillende bedrijven. Hij maakte altijd 70 tot 80 uur per week en dat bracht soms behoorlijk wat stress met zich mee. Op een gegeven moment was er een keerpunt: “Ik dacht ik wil iets doen waarbij ik gewoon naar mijn werk ga, m’n ding doe en daar lol in heb. En als ik klaar ben dan ben ik ook echt klaar.” In combinatie met zijn jongensdroom heeft dat er toe geleid dat hij besloot om buschauffeur te worden. “Dat is toch iets wat jongetjes graag willen; brandweerman of buschauffeur of zoiets. Ik merk ook aan mijn kleinkinderen dat het een behoorlijke indruk maakt dat je buschauffeur bent, dat vinden ze helemaal top.”

De opleiding

Udo heeft bij Allroad de opleiding tot buschauffeur gevolgd. En die was volgens hem best pittig: “Het praktijkexamen werd streng beoordeeld. Maar, ik vind het eigenlijk wel goed dat ze zo streng zijn. Met een voertuig van 12 meter kun je aardig wat schade aanrichten als je niet verantwoord rijdt.” Inmiddels heeft Udo genoeg ervaring opgebouwd: “Die bus zit om mij heen en ik voel met mijn ogen dicht hoe groot de bus is, hoe breed die is en of ik er wel of niet langs kan.” Udo rijdt zo’n drie tot vier dagen in de week in Breda rond. Voor hem als Bredanaar geen onbekend terrein. En daar heeft hij ook profijt van gehad tijdens het leren van de routes: “Dat ging eigenlijk wonderbaarlijk goed.”

"Ik merk ook aan mijn kleinkinderen dat het een behoorlijke indruk maakt dat je buschauffeur bent, dat vinden ze helemaal top."

Afhankelijk van het openbaar vervoer

 “Het leukste aan het werk vind ik het rijden zelf en het vervoeren van de mensen”, vertelt Udo. “Het rijden is wat mij betreft een hele relaxte bezigheid. Ik vind het heel gezellig met de mensen in de bus. Ik groet iedereen en zo ‘dwing’ ik eigenlijk de mensen om mij terug te groeten als ze binnenkomen, en ook als ze weer weggaan.” Maar vooral de dienstbare kant van het beroep spreekt Udo aan: “Je vervoert natuurlijk toch heel veel mensen die erg afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Die of geen auto hebben of dat niet kunnen betalen bijvoorbeeld.”

"Het rijden is wat mij betreft een hele relaxte bezigheid."

Toekomst

Udo mag nog drie jaar werken tot hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Tot die tijd blijft hij bij Allroad in dienst: “Ik heb aangegeven bij Allroad dat ik gewoon uitzendkracht wil blijven. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik geen 6 dagen per week wil werken, dat is voor mij niet nodig. Ik vind het prima zo.”

Ook op zoek naar een relaxte baan?

Kijk dan eens naar onze vacatures voor buschauffeur. 

Meer lezen?

Kim

De route van Kim

De 24-jarige Kim is een van de jongste buschauffeurs van Arriva. Ze begon vastberaden aan de opleiding en nu rijdt ze met veel plezier rond.

Lees verder »
Gerry

De route van Gerry

De liefde voor het chauffeursvak is Gerry (64) met de paplepel ingegoten. Al vanaf zijn 18e is hij vrachtwagenchauffeur. Lees meer.

Lees verder »