Allroad Arbeidsbemiddeling

Eco-rijden in het openbaar vervoer

Je kunt er bijna niet meer omheen; steeds meer bedrijven maken bewuste keuzes als het gaat om mens en milieu. In de wereld van transport en logistiek en in het openbaar vervoer is vanuit de particuliere sector het eco-rijden overgewaaid. Of was het nu juist overgewaaid op de particuliere sector? Iets met kip en ei? Afijn, waar het om gaat is dat we met zijn allen steeds bewuster rijden. Niet alleen omdat we milieubewuster worden, ook het financiële plaatje en het welzijn van de reizigers en weggebruikers spelen mee.

Wat is eco-rijden?

Wij zien het ook steeds meer terug bij onze buschauffeurs; het eco-rijden. Met name Arriva besteedt veel tijd en aandacht aan deze nieuwe, duurzamere vorm van rijden. In de bus bevindt zich een balletje in vloeistof, dat meet hoe hard de chauffeur optrekt en remt. Door rustiger te schakelen, zachter te remmen en minder hard op te trekken, verbruikt de chauffeur minder brandstof. Via een app kunnen ze zien hoe ‘groen’ ze rijden en collega’s maken er onderling zelfs een soort competitie van wie het meest eco kan rijden. Zo probeert buschauffeur Maikel dagelijks de hoogste score (A) te behalen. 

"Al met al, alleen maar goede dingen!"

Wat zijn de voordelen van eco-rijden?

Het belangrijkste voordeel van eco-rijden is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Door bewuster te rijden, bijvoorbeeld bij het remmen, optrekken en schakelen, heeft de bus minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Een ander bijkomend voordeel is dat het rustiger rijden ook veel prettiger is voor de passagiers. De bus zal minder abrupt remmen en daardoor zullen er ook minder ongevallen plaatsvinden. Een derde voordeel van eco-rijden is dat door het zuinige rijden, een bus minder brandstof verbruikt en dus minder brandstofkosten heeft. Ook heeft een voertuig minder slijtage en een lagere schadelast. Al met al, alleen maar goede dingen dus!

Ook zuinig rijden als buschauffeur?

Wil jij bewuster rijden en zoek jij een baan als buschauffeur? Combineer dan nu deze twee mooie dingen bij Allroad. Kijk gerust eens bij onze vacatures.

Meer lezen?

Open dag zaterdag 23 maart | 10:00 – 16:00 uur

Kom naar onze open dag en ontdek de mogelijkheden bij Allroad!

Meld je nu aan voor een proefrit in de bus of vrachtwagen.