Allroad Arbeidsbemiddeling

In gesprek met de teamleider van Transport

We spraken de teamleider Transport bij Bidfood Helmond. Hij geeft operationeel leiding aan de chauffeurs bij Bidfood en is voor hen het eerste aanspreekpunt. We vroegen hem hoe de sfeer bij Bidfood is, wat de mogelijkheden zijn voor chauffeurs en hoe het werken in de horecadistributie is.

Als teamleider Transport is hij – samen met zijn collega-teamleider Wout – ervoor verantwoordelijk dat alle producten die ’s ochtends in de hal worden neergezet, de hal ook weer verlaten. Dat de vrachtwagens geladen worden, de juiste vrachtwagens de juiste routes rijden en is hij het aanspreekpunt voor de chauffeurs. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met het voeren van gesprekken met de chauffeurs, goed en slecht nieuwsgesprekken en evaluatiegesprekken. “Ik kijk hoe het gaat met mensen, waar ze staan, hoe ze zich voelen. Ik kijk waar ontwikkeling nodig of mogelijk is. Mijn doel is om een sfeer neer te zetten waar mensen zich prettig bij voelen en waar mensen willen blijven werken.”

Een plek waar je jezelf kunt zijn

Hij geeft aan dat volgens hem Bidfood een plek is waar iedereen kan zijn wie hij of zij is. “Eigenlijk sinds moment één dat ik hier binnenkwam, kan ik gewoon mezelf zijn. Ik word geaccepteerd zoals ik ben en mensen zijn altijd bereid me te helpen.” De diversiteit aan chauffeurs bevestigt deze mentaliteit nog eens: “er zijn chauffeurs die heel introvert zijn, maar ook die heel extravert zijn. Dan zijn er amicale chauffeurs of chauffeurs die heel gevoelig zijn. Chauffeurs met een bepaalde historie. Iedereen heeft zijn eigen motivatie en doet zijn best op hun eigen manier, en dat siert ze.” Hij is blij dat hij iedereen de aandacht kan geven die hij of zij verdient, en dat dat gewaardeerd wordt. “Het is fijn dat de heren en dames die hier iedere dag staan en de handen uit de mouwen steken, nog steeds erkennen dat ze het prettig vinden dat wij er zijn, en dat wij ook kunnen erkennen dat we het ontzettend prettig vinden dat zij er zijn.” Er is veel wederzijds respect.

Horecadistributie

De horecadistributie is een vrij specifieke sector. Je zou ‘m onder transport kunnen scharen, maar de service die Bidfood verleent, kan volgens hem eerder gezien worden als modern bezorgbedrijf dat zich bezighoudt met het bezorgen van levensmiddelen bij onder andere horeca, zorginstellingen en cafetaria’s. Hoewel de meeste chauffeurs alleen onderweg zijn, is het een sector waar er veel klantcontact is.

Waarom horecadistributie?

  • Vroeg beginnen, maar ook op tijd klaar en dus genoeg tijd over voor je sociale leven;
  • Fysiek werk, maar wel met allerlei hulpmiddelen, zoals containertrekkers, steekwagens en traplopers;
  • Je komt bij vaste klanten die vaak je favoriete drankje al klaar hebben staan
  • Werken in allerlei bruisende steden als Nijmegen, Roermond, Den Bosch en Eindhoven

Het inwerktraject

Wanneer een chauffeur start bij Bidfood, wordt diegene natuurlijk niet meteen in het diepe gegooid. Het is belangrijk dat iemand kennis van de routes, klanten en producten opdoet voor dat hij of zij los wordt gelaten. Bij het inwerken van chauffeurs, zowel bestaande als opleidingskandidaten, staat het bieden van maatwerk voorop bij Bidfood. Standaard bieden zij potentiële chauffeurs een inwerktraject van ongeveer zes weken om ze klaar te stomen als ambassadeurs van Bidfood. Maar gaat iemand tijdens de opleiding al als bijrijder aan de slag, dan fungeert de periode als bijrijder eveneens als inwerkperiode. Zo kan diegene na het behalen van zijn of haar C-rijbewijs al sneller losgelaten worden. Maar ook ervaren chauffeurs die alle info snel oppikken, zijn wellicht eerder klaar om op eigen benen te staan. Kortom, er wordt gekeken naar de persoon zelf en wat bij diegene past.

Voorbeeld van een inwerktraject

Ben je benieuwd hoe zo’n inwerktraject eruit ziet? De teamleider Transport van Bidfood vertelt het je graag.
“De eerste twee weken wordt een toekomstig chauffeur als bijrijder meegestuurd met een mentorchauffeur. Deze heeft een bepaalde mentaliteit en drive, en focust zich volledig op wie de persoon is, wat diegene leuk vindt en hoe hij of zij het werk uitvoert.” Iedere week vindt er een evaluatie plaats, waarbij zowel met de mentorchauffeur als de bijrijder c.q. toekomstige chauffeur gesproken wordt. Vervolgens gaat de toekomstige chauffeur nog twee weken met een andere mentorchauffeur mee, die net weer een andere kijk op het werk heeft en waar hij of zij weer andere dingen van kan leren. Ook hierbij wordt er wekelijks geëvalueerd.

De vijfde en zesde week staan vooral in het teken van Arbo technisch verantwoord werken. Samen met een PAM-coördinator wordt gekeken naar het tilwerk, sjouwwerk en bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen als containertrekkers. “Na die zes weken toetsen wij na de laatste evaluatie of de toekomstige chauffeur zelfstandig kan werken, en vervolgens wordt een dag ingepland waarin de chauffeur alleen op pad mag. Diegene wordt gemonitord op afstand en er is tussentijds telefonisch contact. Zien wij dat die persoon zich zodanig ontwikkeld heeft, dan wordt de heer of dame in kwestie volledig losgelaten”, vertelt de teamleider.

Wat als iemand meer wil?

Bidfood is volgens hem een bedrijf waar persoonlijke ontwikkeling altijd aangemoedigd wordt. “We zijn altijd iedereen aan het monitoren om te kijken wat iemand in zijn/haar mars heeft, en als wij een bepaald talent zien, dan zullen we diegene aanspreken of ze behoefte hebben aan meer”. Ook wanneer iemand zelf aangeeft door te willen groeien, wordt er direct gekeken naar welke mogelijkheden er zijn en of deze bij de wensen van de chauffeur passen. “Hierbij kun je denken aan functies als: planner, laadcoördinator maar bijvoorbeeld ook logistieke of HR functies.” Hij legt uit dat het vooral om maatwerk gaat, en dat er per persoon gekeken wordt naar de ambities en kwaliteiten.

Waarom Bidfood?

Op de vraag waarom een opleidingskandidaat juist voor Bidfood zou moeten kiezen, antwoordt hij: “als beginnend chauffeur is het belangrijk ergens ervaring op te doen. Bij Bidfood krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen en krijg je de ruimte om rijvaardigheid op te doen. Je komt te werken in een jong team die je precies kan vertellen wat het toekomstperspectief is als chauffeur, maar profiteert ook mee met de kennis en ervaring van chauffeurs die al 30 tot 47 jaar in dienst zijn. Om ervaring op te doen als chauffeur moet je ergens beginnen, en ik denk dat Bidfood daarvoor de juiste start is.”

Wil jij ook werken bij Bidfood?

Bekijk onze vacature voor opleiding tot vrachtwagenchauffeur bij Bidfood. Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Meer lezen?